Vietnam is een rijk land dat bekend staat om zijn bijzondere en veelzijdige cultuur. Daar waar de Vietnamese volkskunst, kookkunst, architectuur en andere culturele aspecten van de samenleving zichtbaar zijn, spelen traditionele games ook een belangrijke rol in de sociale dynamiek van de bevolking. Een van deze traditionele games zijn het kartenspel. Hier volgt een gedetailleerde uitleg van de populaire Vietnamees speelkaarten en het spelgedrag.

Eén van de populairste Vietnamees speelkaartspellen is Teelay. Het wordt in veel delen van Vietnam gespeeld, met name in Noord-Vietnam. De spelregels variëren, maar het is doorgaans een spel voor vier spelers. Elke speler ontvangt twaalf kaarten, behalve de speler aan de linkerkant van de dealer die er elf ontvangt. Er wordt gewerkt aan een vaste scorelijst. Elke speler probeert zijn of haar kaarten zodanig te combineren dat ze in combinatie met de open staande kaarten de hoogste score opleveren. De score wordt bepaald op basis van het type combinatie, zoals het aantal troefjes of de rangschikking van het pak kaarten.

Een ander spel dat in heel Vietnam populair is, is Tienlonh (ook bekend als Mahjong). Dit is geen klassieke kaartspel, maar het speelt zich af met een set van 144 stenen die worden gemaakt van steen, hout, plastic of andere materialen. Elke steen heeft twee letters of symbool afgebeeld. Het spel bestaat erin de stenen te matchen op manieren die specifieke regels volgen. Er zijn verschillende varianten van het spel, waaronder een versie voor vier spelers. Spelers trekken en gooien stenen in een poging hun hand volledig te maken door sets te vormen.

Die populaire Vietnamesische Kartenspiele  第1张

Het Vietnamees spelen van 'Cat and Mouse' is nog een voorbeeld van een spel dat populaire is. Dit spel is gebaseerd op een klassiek kaartspel dat 'Beggar-My-Neighbor' wordt genoemd in het Engels. Spelers proberen elkaars kaarten op te halen door hun eigen kaarten tegen die van de tegenstander te spelen.

Ngoaisam is een andere populaire Vietnamees kaartspel dat over het algemeen voor vier spelers wordt gespeeld, hoewel het kan worden gespeeld door twee tot zes spelers. Elke speler krijgt tien kaarten, en de doelstelling is het uitspelen van alle kaarten uit je hand. Dit doet men door de kaarten die de meeste overeenkomsten hebben te spelen - dit kan betrekking hebben op kleur, nummer, of het gebruik van 'jokers'. Het spel vereist tactiek, strategie en wat geluk om te winnen.

Het 'Tam Gao' ofwel 'Three Up' is ook een populaire Vietnamees spel. Deze kaarten worden gebruikt in een groot aantal spelletjes en worden vaak als 'Trio' of 'Three-of-a-Kind' gespeeld. Bij dit spel worden de drie hoogste kaarten per hand vergeleken om te zien welke speler de hoogste hand heeft.

Ten slotte, de Vietnamezen zijn groot fans van het 'Xì Dách' spel. Dit is een klassiek Vietnamees kaartspel dat vergelijkbaar is met het Amerikaanse 'Blackjack'. De doelstelling is om zo dicht mogelijk bij 9 te komen zonder over de 9 te gaan, en te winnen met de hand met de hoogste score.

Deze diverse soorten Vietnamees speelkaarten en het bijbehorende spelgedrag tonen de rijke en gevarieerde cultuur van Vietnam. Ze tonen hoe de Vietnamezen hun vrije tijd besteden, hoe ze samenwerken en concurreren, en hoe ze elkaar plezier geven en plezier beleven. In veel gevallen spelen deze traditionele spellen ook een cruciale rol bij sociale gebeurtenissen en ceremonies, waarbij de speler die wint gezien wordt als een geluksbrenger voor de hele groep.

Voor Vietnamese mensen speelt een spel een cruciale rol in hun leven, niet alleen voor het vermaak, maar ook als onderdeel van hun dagelijks leven, feestdagen, en zelfs als sociale normen. Het is een waardevol aspect van hun erfgoed, dat blijft bestaan ondanks de invloed van westelijke cultuur. Het speelkaartspel biedt de perfecte omgeving om deze traditionele waardeën en culturele praktijken over te dragen aan nieuwe generaties.